logo

Dietetyka i odchudzanie

Dołącz do nas już teraz!

Zapisz się

Wybierz szkołę

Nasze oddziały

Jesteśmy elastyczni, organizujemy kursy na miarę Twoich potrzeb i możliwości. 

Powiedz czego potrzebujesz, my zrobimy resztę.


KURS DIETETYKA I ODCHUDZANIE

Kurs trwa 60 godzin dydaktycznych.
Zajęcia odbywają się w tygodniu lub weekendy.

Profil uczestnika kursu

Kurs  „Dietetyka i Odchudzanie”  jest przeznaczony dla osób zainteresowanych zdrowiem i racjonalnym stylem odżywiania, które chciałyby zmienić swój profil zawodowy lub są zainteresowane rozwojem umiejętności w tym zakresie. Jest on skierowany dla osób, które nie posiadają wykształcenia kierunkowego w tej dziedzinie, absolwentów z uczelni medycznych, które chcą pogłębić swoją wiedzę o żywieniu człowieka, a także profilaktyce chorób dietozależnych lub żywieniowcom którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje w tym zakresie.

Program realizowany podczas kursu

Podczas realizowanego programu, uczestnik kursu nabywa wiedzę z zakresu żywienia człowieka, anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego, poznaje różne rodzaje diet, uczy się ustalania jadłospisu dla pacjenta indywidualnego, przeprowadzania wywiadów żywieniowych oraz zdrowotnych ze względu na różne parametry (również chorobowe), niefarmakologiczne metody leczenia różnych schorzeń, dietoterapię oraz dietoprofilkatykę chorób cywilizacyjnych XXI wieku. To zaledwie część programu, który podczas stopnia I oraz II jest realizowany. Oprócz wiedzy teoretycznej, jest możliwość realizacji ćwiczeń praktycznych takich jak : Badanie BIA (Analiza Składu Ciała) urządzeniem TANITA w porozumieniu z profesjonalnym gabinetem dietetycznym, nauka przeprowadzania badania oraz omawianie wyników, zakupy z dietetykiem, nauka czytania etykiet.

Forma kursu

Kurs Dietetyki i Żywienia Człowieka ma charakter całkowicie indywidualny. Małe grupy warsztatowe  (6-12 osób) pozwalają na aktywną współpracę z wykładowcą. Absolwent kursu, może podjąć pracę w charakterze żywieniowca w zakładach żywienia zbiorowego, w zakładach gastronomicznych, w firmach cateringowych.

Program kursu:

·         Wiadomości wstępne

    Podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)

    Dieta jako element profilaktyki zdrowia

    Tabele wartości odżywczych

·         Anatomia, fizjologia układu pokarmowego

    działanie układu pokarmowego

    fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych

    hormony jelitowe

·         Wprowadzenie do dietetyki

    schemat postępowania dietetycznego

    zasady układania i ustalania jadłospisów

    normy Żywienia

·         Ogólna charakterystyka diet

    diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne

·         Bilans wodno-elektrolitowy

    zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych

·         Suplementacja

    wskazania do stosowania suplementów

    podział suplementów

·         Żywność zmodyfikowana genetycznie

    charakterystyka, przykłady żywności

·         Zasady układania jadłospisów w praktyce

    ćwiczenia

·         Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia

    charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy,  metoda punktowa, BMI,

    rodzaje pomiarów antropometrycznych

    niedożywienie, czynniki ryzyka

·         Podsumowanie zajęcia praktyczne

    różne diety

    forma układania jadłospisów

    prowadzenie konsultacji dietetycznej

    zalecenia dla pacjenta

·         Żywienie w sporcie

    charakterystyka żywienia sportowców

    charakterystyka budowy tkanki mięśniowej

    charakterystyka redukcji tkanki tłuszczowej

·         Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym

    charakterystyka oceny sposobu odżywienia dzieci

    metody oceny

    praktyka na siatkach centylowych

·         Żywienie kobiet w ciąży

    znaczenie żywienia kobiet w ciąży

    metoda oceny

    najważniejsze elementy prawidłowego żywienia

·         Dieta śródziemnomorska

    układania jadłospisu w oparciu o zalecenia diety

·         Dieta w schorzeniu miażdżycy

    charakterystyka choroby

    zasady żywienia przy schorzeniu

·         Dietoterapia cukrzycy

    charakterystyka cukrzycy

    różnice w leczeniu

    Indeks glikemiczny

·         Nadciśnienie tętnicze a leczenie dietetyczne

    charakterystyka sodu w żywności oraz choroby

    zasady żywienia przy schorzeniu

·         Dietoterapia osteoporozy

    ważne składniki mineralne, Ca, K, P, ich charakterystyka

    podział osteoporozy

    metody leczenia


Kurs kończy się egzaminem z każdej części kursu. Po pozytywnych  zdaniu obu części słuchacz otrzymuje certyfikat ukończenia kursu oraz zaświadczenia na druku Ministerstwa Edukacji Narodowej.

ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ 
 

Bądź na bieżąco ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój email został dodany do naszego newslettera