logo

Kurs dietetyki i odchudzania stopień 1

Dołącz do nas już teraz!

Zapisz się

Wybierz szkołę

Nasze oddziały

Jesteśmy elastyczni, organizujemy kursy na miarę Twoich potrzeb i możliwości. 

Powiedz czego potrzebujesz, my zrobimy resztę.


KURS DIETETYKI I ODCHUDZANIA STOPIEŃ I

Kurs trwa 30 godzin dydaktycznych.

Zajęcia odbywaja się w tygodniu lub weekendy. 

Profil uczestnika kursu

Kurs  „Dietetyka i Odchudzanie”  jest przeznaczony dla osób zainteresowanych zdrowiem i racjonalnym stylem odżywiania, które chciałyby zmienić swój profil zawodowy lub są zainteresowane rozwojem umiejętności w tym zakresie. Jest on skierowany dla osób, które nie posiadają wykształcenia kierunkowego w tej dziedzinie, absolwentów z uczelni medycznych, które chcą pogłębić swoją wiedzę o żywieniu człowieka, a także profilaktyce chorób dietozależnych lub żywieniowcom którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje w tym zakresie.

Program kursu

1.Podstawowe pojęcia dietetyczne

Anatomia, fizjologia układu pokarmowego

działanie układu pokarmowego

fizjologia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych

hormony jelitowe

Podział składników odżywczych oraz ich charakterystyka (białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)

Dieta jako element profilaktyki zdrowia

Tabele wartości odżywczych

2. Wprowadzenie do dietetyki

schemat postępowania dietetycznego

zasady układania i ustalania jadłospisów

 normy Żywienia

3.Bilans wodno-elektrolitowy

Zasady nawadniania organizmu w różnych stanach chorobowych

4.Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia

Charakterystyka ze względu na różne rodzaje metod oceny m. in. wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy,  metoda punktowa, BMI,

Rodzaje pomiarów antropometrycznych

Przeprowadzenie i ocena analizy składu ciała

Niedożywienie, czynniki ryzyka

5.Ogólna charakterystyka diet

Diety niskokaloryczne, bogatoresztkowe, wysoko oraz nisko białkowe, diety eliminacyjne

6.Podsumowanie zajęcia praktyczne

Różne diety

Forma układania jadłospisów

Prowadzenie konsultacji dietetycznej

Zalecenia dla pacjenta, w różnych chorobach dietozależnych

7.Dieta w schorzeniu miażdżycy

Charakterystyka choroby

Zasady żywienia przy schorzeniu

8.Dietoterapia cukrzycy

Charakterystyka cukrzycy

Różnice w leczeniu

Indeks glikemiczny

9.Nadciśnienie tętnicze a leczenie dietetyczne

Charakterystyka sodu w żywności oraz choroby

Zasady żywienia przy schorzeniu

10. Zasady układania jadłospisów w praktyce

Ćwiczenia 


 

Bądź na bieżąco ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój email został dodany do naszego newslettera