logo

Cukiernik

Dołącz do nas już teraz!

Zapisz się

Wybierz szkołę

Nasze oddziały

Kierunek: Cukiernik  751201

Kwalifikacja:

·         T.4 Produkcja wyrobów cukierniczych

Szkolny plan nauczania:

Plan nauczania

Liczba godzin w cyklu nauczania

I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:

BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy

20

PDG – Podstawy działalności gospodarczej

20

JOZ - Język obcy zawodowy

30

PKS – Podstawy komunikacji społecznej

20

II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego

Podstawy technologii żywności

60

Technika w przetwórstwie spożywczym

78

III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych

Magazynowanie surowców cukierniczych

141

Wytwarzanie wyrobów cukierniczych

141

Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji

141

RAZEM:

651

Praktyki zawodowebrak obowiązku odbycia praktyk zawodowych

Realizujemy podstawy programowe MEN.

Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS

Warunki rekrutacji

W  BLUE naukę możesz rozpocząć  od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!

W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.

Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.

Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz  zamieszczony na stronie.

Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.

Doradzamy przy wyborze zawodu.

 

Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.

 

Potrzebne  dokumenty:

- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),

- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),

- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),

- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,

- dowód osobisty do wglądu.

 

Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ

 

Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Rozpoczyna od przygotowania stanowiska do pracy: wyboru odpowiednich urządzeń i narzędzi, zapoznania się z zamówieniem, pobrania odpowiednich składników z magazynu. Do jego pracy należy również rozliczenie przyjętych i wydawanych surowców.

Praca: Po ukończeniu możesz pracować w zakładach przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze na skalę przemysłową jak również w cukierniach i ciastkarniach prowadzonych przez osoby prywatne. Masz też możliwość założenia własnej działalności gospodarczej. 

Po uzupełnieniu kwalifikacji o T.16 oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik technologii żywności.


 

BĄDŹ NA BIEŻĄCO ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój email został dodany do naszego newslettera