logo

Kucharz

Dołącz do nas już teraz!

Zapisz się

Wybierz szkołę

Nasze oddziały

Zawód: Kucharz 512001

Podbudowa programowa: szkoła dająca wykształcenie średnie.
Kwalifikacja:   

·         T.6 Sporządzanie potraw i napojów

Szkolny plan nauczania:

Plan nauczania

Liczba godzin w cyklu nauczania

I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:

BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy

20

PDG – Podstawy działalności gospodarczej

20

JOZ - Język obcy zawodowy

30

PKS – Podstawy komunikacji społecznej

20

II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno - gastronomicznego

Towaroznawstwo żywności

35

Technika w gastronomii

35

Podstawy żywienia i zasady higieny

35

III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów

Przechowywanie żywności

230

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

225

RAZEM:

650

Praktyki zawodowebrak obowiązku odbycia praktyk zawodowych

Realizujemy podstawy programowe MEN.

Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS


Warunki rekrutacji

W  BLUE naukę możesz rozpocząć  od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!

W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.

Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.

Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz  zamieszczony na stronie.

Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.

Doradzamy przy wyborze zawodu.

 

Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.

 

Potrzebne  dokumenty:

- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),

- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),

- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),

- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,

- dowód osobisty do wglądu.


Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ


Kucharz posiada wiedzę teoretyczną i praktyczną niezbędną do wykonywania zawodu tj. sporządzania różnego rodzaju potraw, ciast, napojów oraz planuje organizację pracy w kuchni. 

Praca: Absolwenci szkoły mają możliwość podjęcia pracy w hotelach, restauracjach oraz w wielu publicznych miejscach żywienia. 

Po uzupełnieniu kwalifikacji o T.15 oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik żywienia i usług gastronomicznych.


 

BĄDŹ NA BIEŻĄCO ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój email został dodany do naszego newslettera