Kierunek: Piekarz 751204
Kwalifikacje:
· T.3 Produkcja wyrobów piekarskich
Szkolny plan nauczania:
Plan
nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
I.
Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP -
Bezpieczeństwo i higiena pracy |
20 |
PDG –
Podstawy działalności gospodarczej |
20 |
JOZ -
Język obcy zawodowy |
30 |
PKS –
Podstawy komunikacji społecznej |
20 |
II.
Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno -
gastronomicznego |
|
Podstawy
technologii żywności |
60 |
Technika
w przetwórstwie spożywczym |
78 |
III.
Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów
cukierniczych |
|
Magazynowanie
surowców piekarskich |
141 |
Wytwarzanie
ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich |
141 |
Przygotowanie
kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciast |
141 |
RAZEM: |
651 |
Praktyki
zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych |
Realizujemy podstawy programowe MEN.
Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Piekarz zajmuje się wytwarzaniem różnego rodzaju pieczywa. Głównym zadaniem jego jest wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków – zgodnie z recepturą. Poza tym, obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno-pomiarowe
Praca: Po ukończeniu szkoły możesz pracować w piekarniach oraz zakładach produkcyjnych.