logo

Wędliniarz

Dołącz do nas już teraz!

Zapisz się

Wybierz szkołę

Nasze oddziały

Kierunek: Wędliniarz 751107

Kwalifikacja:

·         T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Szkolny plan nauczania:

Plan nauczania

Liczba godzin w cyklu nauczania

I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:

BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy

20

PDG – Podstawy działalności gospodarczej

20

JOZ - Język obcy zawodowy

30

PKS – Podstawy komunikacji społecznej

20

II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego

Podstawy technologii żywności

60

Technika w przetwórstwie spożywczym

78

IV.4. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

 

Rozbiór i wykrawanie

105

Magazynowanie i dystrybucja mięsa

106

Produkcja przetwórcza

106

Magazynowanie i dystrybucja przetworów

106

RAZEM:

651

Praktyki zawodowebrak obowiązku odbycia praktyk zawodowych

Realizujemy podstawy programowe MEN.

Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS

Warunki rekrutacji

W  BLUE naukę możesz rozpocząć  od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!

W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.

Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.

Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz  zamieszczony na stronie.

Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.

Doradzamy przy wyborze zawodu.

 

Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.

 

Potrzebne  dokumenty:

- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),

- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),

- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),

- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,

- dowód osobisty do wglądu.

 

Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ

Wędliniarz zajmuje się produkcją wyrobów wędliniarskich: wędzonek, kiełbas, konserw, wędlin podrobowych. Absolwent takiego kierunku musi także przeprowadzać rozbiór, wykrawanie oraz klasyfikację mięsa. Zajmuje się również obsługą maszyn stosowanych w przetwórstwie mięsnym.

Praca: Absolwenci mogą pracować w zakładach mięsnych lub garmażeryjnych, sklepach. 


Po uzupełnieniu kwalifikacji T.16. oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik technologii żywności.


 

BĄDŹ NA BIEŻĄCO ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Twój email został dodany do naszego newslettera