Kierunek: Barista 513202
Podbudowa programowa: szkoła dająca wykształcenie średnie.
Nauka trwa 1 rok, tj. 2 semestry, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru letniego (wrzesień) lub od semestru zimowego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Aby zapisać się do jednej ze szkół BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Potrzebne dokumenty :
Oryginał świadectwa ukończenia szkoły średniej (duplikat, kopia lub kserokopia potwierdzona notarialnie)
Podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie
Dowód osobisty do wglądu
Szkolny plan nauczania:
L.p. |
Obowiązkowe zajęcia edukacyjne |
Semestr I |
Semestr II |
Razem |
|
1 |
Sylwetka baristy |
10 |
|
10 |
|
2 |
Kultura i etyka pracy baristy |
10 |
|
10 |
|
3 |
Gatunki i odmiany kawy |
20 |
|
20 |
|
4 |
Technologie produkcji kawy |
30 |
|
30 |
|
5 |
Metody parzenia kawy |
10 |
|
10 |
|
6 |
Biznes kawowy w Polsce i na świecie |
10 |
|
10 |
|
7 |
Espersso – techniki sporządzania |
|
20 |
20 |
|
8 |
Latte i sztuka spieniania mleka |
|
20 |
20 |
|
9 |
Cup Tasting |
|
20 |
20 |
|
10 |
Alternatywne sposoby zaparzania kawy |
|
20 |
20 |
|
11 |
Techniki łączenia kawy z alkoholem i innymi produktami |
|
20 |
20 |
|
12 |
Wyposażenie i konserwacja sprzętu w kawiarni |
|
20 |
20 |
|
13 |
Profesjonalna obsługa klienta z obsługą kasy |
|
10 |
10 |
|
14 |
Język angielski w obsłudze klienta kawiarni |
20 |
|
20 |
|
Razem |
110 |
130 |
240 |
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Barista sporządza napoje kawowe – dobiera właściwy gatunek kawy, metodę parzenia i serwuje według wymagań gościa lokalu. Sprzedaje również pozostałe pozycje występujące w menu. Do jego zadań należy również przyjmowanie dostaw oraz prowadzenie dokumentacji wewnętrznej.
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w kawiarniach, restauracjach lub pozostałych lokalach gastronomicznych.