Zawód: Technik żywienia i usług
gastronomicznych 343404
Kwalifikacje:
· TG.07 Sporządzanie potraw i napojów
· TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Szkolny plan nauczania:
L.p. | Obowiązkowe zajęcia edukacyjne | Semestr | Razem | |||
I | II | III | IV | |||
Zajęcia w kształceniu zawodowym teoretycznym | ||||||
1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 | 20 | |||
2 | Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej | 20 | 20 | |||
3 | Komunikacja personalna i społeczna | 15 | 15 | |||
4 | Język angielski zawodowy | 20 | 30 | 50 | ||
5 | Zasady żywienia człowieka | 30 | 20 | 50 | ||
6 | Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych | 20 | 20 | 40 | ||
7 | Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem | 55 | 60 | 70 | 185 | |
8 | Analiza żywnosci | 30 | 30 | |||
9 | Planowanie i ocena żywienia | 70 | 70 | |||
10 | Organizacja usług gastronomicznych | 35 | 35 | |||
11 | Ekonomika i organizacja zakładów gastronomicznych | 20 | 20 | |||
Ogólna liczba godzin | 160 | 130 | 110 | 135 | 535 | |
Zajęcia w kształceniu zawodowym praktycznym | ||||||
12 | Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych | 60 | 60 | |||
13 | Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów | 30 | 90 | 130 | 250 | |
Ogólna liczba godzin | 30 | 90 | 130 | 60 | 310 | |
Całkowita liczba godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych | 190 | 220 | 240 | 195 | 845 | |
Praktyka zawodowa | 160 | 160 | ||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.07. odbywać się będzie po semestrze III | ||||||
Egzamin potwierdzajacy kwalifikację TG.16. odbywać się będzie po semestrze IV |
Nauka trwa 2 lata, tj. 4 semestry, zajęcia odbywają się w systemie
zaocznym.
Wystawiamy zaświadczenia do ZUS
W BLUE naukę możesz rozpocząć od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego ( luty). Nabór prowadzimy przez cały rok!
W każdym momencie możesz zapisać się do naszych szkół i placówek, również na wyższe semestry, jeśli uczyłeś się wcześniej w szkole, która nie spełniła Twoich oczekiwań. Przy zapisie niezbędny jest indeks bądź arkusz ocen z poprzedniej szkoły.
Nie czekaj do ostatniej chwili, bo o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Aby zapisać się do jednej ze szkół/ placówek BLUE przyjdź do naszego biura lub wypełnij formularz zamieszczony na stronie.
Przy zapisie gwarantujemy minimum formalności.
Doradzamy przy wyborze zawodu.
Uwaga! Można również uzyskać świadectwo z kwalifikacji i zaświadczenie o ukończeniu kursu po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej.
Potrzebne dokumenty:
- oryginał świadectwa ukończenia szkoły niższego szczebla (duplikat, odpis lub kserokopia potwierdzona notarialnie),
- 2 zdjęcia (format legitymacyjny),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki),
- podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz zamieszczony na stronie,
- dowód osobisty do wglądu.
Ograniczona liczba miejsc ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania zawodu kucharza, kelnera oraz doradcy żywieniowego. Daje wiele możliwości zawodowych oraz rozwój zainteresowań kulinarnych, niezbędnych do wykonywania następujących zadań: sporządzania oraz wydawania potraw i napojów, oceniania jakości żywności, planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Praca: Absolwenci szkoły mogą pracować w wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się gastronomią, obiektach zbiorowego żywienia, organizacjach ochrony konsumenta oraz instytucjach zajmujących się obrotem żywności.
Po uzyskaniu kwalifikacji T.6. można uzyskać tytuł Kucharz. Nie jest wymagane wykształcenie średnie.